Projects

1st BCT Brigade Headquarters Complex

Client

U.S. Army Corps of Engineers

Location

Ft. Stewart, Georgia

Description

This project was a 40,000 SF, two-story brigade complex designed in accordance with USACE Savannah District's Command and Control Facility Guidelines. Exp Federal also incorporated elements of the new Installation Design Guide for this 1st Brigade Combat Team (BCT) BHQ complex at the base, specifying matching brick, standing seam roofing systems, and exterior color palettes to comply with the surrounding base building profiles.

Scope

Exp Federal provided all of the design services for this project, including site/civil, survey, architecture, and engineering. We coordinated with USACE regarding furniture and interior design systems, and prepared demolition documents, which included asbestos abatement and utility relocations in coordination with the local privatized utility companies. Design coordination and review throughout the design phase was facilitated by the use of Dr. Checks and various other team website communications. Exp Federal designers expedited the project schedule by completing civil design early, which allowed site work to begin concurrently with building design. Building design documents were developed and issued at 25 percent, 60 percent, 95 percent, and 100 percent completion, which accommodated constructability reviews and the procurement of long-lead items. Designers maintained involvement throughout the construction phase, approving submittals, responding to RFIs, and providing design consultation. The facility, built on a seismic structural steel system, supports mission critical spaces, including a network operations center, data center, Sensitive Compartmentalized Information Facility (SCIF), battle operations center, and several tactical operations offices. Additional building features include raised floor areas, redundant communications/electrical systems, and an intrusion detection system in classified spaces. The structure was placed to take advantage of existing parking spaces for site sustainability. Two SCIF parking spaces were added to accommodate communications and electrical connections for secure tactical communications vehicles. In addition, site improvements for this project required roadway modifications to accommodate drop-off and turn lanes into the new complex.

Sustainable design elements incorporated into this project supported the achievement of a LEED® Silver rating, which was self-certified by the Savannah District Office. AT/FP features included an enclosed mechanical yard adjacent to the building; blast windows and wall hardening; parking stand-off distances; and progress collapse design.